Telecom tube systems

Automatisering van buizenpost

Telecom is een ontwikkelaar, fabrikant, leverancier en installateur van buizenpost systemen in Nederland en daarbuiten. Waarbij ze zich sterk focussen op ziekenhuizen. De kracht van Telecom zit hem in de modulaire systemen die voor alle mogelijke toepassingen gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria, ziekenhuizen, supermarkten & retail, banken tot logistieke centra en industriële productiefaciliteiten.

Samen met Telecom heeft Lencon een innovatief auto-unload systeem ontworpen en geleverd. Dit complexe systeem kan in een handomdraai aangekomen patronen geheel automatisch verwerken. Hierbij wordt het patroon geopend en wordt de inhoud verwijderd waarna deze weer wordt gesloten en terug het buizensysteem in gaat. Dit maakt handwerk overbodig en de kans op fouten bijna nihil.

Op basis van een werkingsprincipe dat door ontwerpbureau Studio Rotor is opgezet, heeft Lencon het concept ontwikkeld en is een ‘Proof of Concept’ gebouwd en getest.  Dit ontwerp is daarna verder uitgewerkt en er is een eerste serie gebouwd. Lencon heeft hierbij het mechanisch ontwerp gemaakt en Telecom ontwierp de software en elektronica.

Lencon-Telecom-auto-unload-assembly
Client

Telecom Tube Systems B.V.

Ons werk

Concept, CAD, testen, vrijgave,
levering

Reduceren van complexiteit

Om het auto-unload systeem van Telecom binnen een geringe tijd op de markt te introduceren, was het zaak om de complexiteit hiervan zo veel mogelijk te reduceren. Dit scheelt niet alleen ontwikkelingstijd en kosten, maar maakt het ook eenvoudiger om het systeem goedkoper, sneller en beter te produceren.

Door nauw samen te werken met Telecom was het mogelijk om snel tussen onze beide expertises te kunnen schakelen.

Verhogen van betrouwbaarheid

Het PoC proto bleek zeer nuttig. We konden snel zien of cyclustijden gehaald werden en hoe de deelsystemen met elkaar samenwerkten. Alles wat goed was kon meteen doorontwikkeld worden; overige zaken hebben we aangepast.

In het CAD model waren alle delen aan een ‘skeleton’ gelinkt. Meer werk in het begin van het project, maar dit wonnen we ruimschoots terug omdat via dit skeleton de configuratie snel kon worden aangepast. Wijzigingen aan een complex systeem zijn nou eenmaal onvermijdelijk en we konden makkelijk zaken als afstanden tussen subsystemen of space claims aanpassen en alles veranderde mee.

Productie & levering

De unit is een slimme mix van inkoopdelen, maakwerk (draaien, frezen en plaatwerk bv.) en 3D geprinte delen. Lencon heeft de componenten besteld en in de werkplaats zijn de stations opgebouwd.

Tijdens het gehele ontwerptraject is voortdurend gefocused op een product dat goed te onderhouden is en we hebben zelf tijdens de eerste productie opstart levering kunnen ervaren hoe alle mechanische onderdelen op elkaar aansloten.

Doordat we in eigen huis zowel de kwaliteit van de onderdelen controleren als het systeem assembleren, is het mogelijk om snel in te kunnen spelen op kwaliteitsissues en is een korte levertijd mogelijk.

“Dit was een superleuk project om te doen. Als senior engineer had ik alle vrijheid om ons team aan te sturen en een complex systeem van A tot Z te ontwerpen. Om de scherpe deadline te halen, moesten we snel handelen en juist de tijd nemen om proof of concept te bouwen, om veel hiervan te leren. Dit hands on ontwerpen leverde een mooi resultaat op.

Reitse

2getthere: Aanmeldzuil
Arvoo: Scangenius